Categorieën
Azië China

Wat ik allemaal voorbereid heb voor mijn trip door Azië.

13 juli is het zover: de trip gaat van start. Ik neem het vliegtuig in Brussel, stap over in Berlijn en land duust jaar later in Beijing, China. Klaar om 8 maand door Azië te trekken. ’t Is te zeggen tot het geld op is. Dat een mens niet zomaar 8 maand vertrekt heb ‘k aan den lijve mogen ondervinden. Dat vraagt wel wat voorbereiding blijkbaar. Ik ben daar niet zo’n grote fan van maar goed, het moest gebeuren. Dit is wat ‘k allemaal al heb moeten doen:

Reisroute plannen

Dat is het denk ik zo wat. Qua reisroute in China heb ‘k eigenlijk nog niet echt een plan. Ik gok dat de vlucht van duust uur wel genoeg zal zijn om een plan uit te stippelen. Voor de rest van de 8 maand liggen al een aantal zaken min of meer vast. Mijn broer is er tijdens de trip door Japan in september. Hij stippelt daar alles uit. Oktober doe ik dan waarschijnlijk Zuid-Korea. Fascinerend land en in de nabijheid. November staan Vietnam en Cambodia samen met Dorien op de plannen. December wordt waarschijnlijk Thailand en/of Maleisië. Januari, februari en maart liggen nog vrij open maar ik wil wel graag Indonesië en de Filipijnen zien.

Reisverzekering

Geen lange reis zonder reisverzekering. Ik wou er in eerste instantie geen nemen. I know, misschien wat dom van mij maar ik ben niet van plan gekke toeren uit te halen en zo’n reisverzekering was toch wat werk. Maar van Dorien, mijn vrouw, mocht ‘k het land niet uit zonder wat zekerheid. Je zou maar eens iets moeten tegenkomen. Probleem: verzekeringsmaatschappijen hebben het niet zo voor mensen die heel lang reizen. Zo’n mensen vormen een hoger risico. Op geen enkele site vond ‘k dan ook een echt duidelijke uitleg voor zij die langer dan 3 maand onafgebroken in ’t buitenland zitten. Anywayz, wat rondgebeld en gemaild en er bleek goed nieuws. Eerst en vooral dekt de CM mijn eerste 3 maanden. Hoera! En via Europe Assistance bestaat er een formule die 6 maand onafgebroken in het buitenland dekt. En die kan online afgesloten worden. Dubbel hoera! Dat is dus geregeld. Fijn zo. Prijs voor een reisverzekering: 150 euro.

Hostels

De hostel in Beijing werd vastgelegd. Ik leg eigenlijk mijn hostels altijd vast via Hostelworld. Je betaalt op voorhand een belachelijk laag bedrag en doet de rest bij aankomst in de hostel. Plus je kunt alles via Visa-kaart doen onderweg. Lekker handig. En ook de eerste nachten in Tokio liggen al vast. Kwestie van wat chill aan te komen in een land.

Vluchten

Aangezien er al een paar landen vastliggen heb ‘k ook al een paar vluchten geregeld. Om mijn Chinees visum te kunnen bemachtigen was dat ook wel nodig. Ze moeten bewijs hebben dat je daar niet voor eeuwigst en altijd wil blijven. Dus er is de vlucht van Brussel naar Beijing. En er is al de vlucht van Hong Kong naar Tokio met Vanilla Air. Een overzicht van de kosten volgt zeker nog in een postje.

Visum

‘Hallo meneer, u weet dat u enkel een visum voor 30 dagen kunt krijgen?’, de mevrouw van ‘t Chinese consulaat zet mij even op mijn plaats. Ik was namelijk van plan om van 14 juli tot 3 september in China te blijven. Op 3 september zou ‘k daarna vanuit Hong Kong naar Tokio vliegen om mijn broer op te wachten. Het vliegtuigticket was zelfs al geboekt. Dan maar een double entry visum gekocht. Ik moet het land uit binnen de 30 dagen en mag er daarna weer voor 30 dagen in. Ondertussen heb ‘k gelezen dat er in Shangai de mogelijkheid is om eenvoudig een visa run te doen naar Jinmen, een eilandje dat deel uitmaakt van Taiwan. Oef! Prijs voor een double entry visum: 116 euro.

Materiaal

Een trekrugzak had ‘k al van in Thailand. De meeste kleren waren er ook al maar toch heb ‘k nog wat geïnvesteerd. Tijdens de Thailand trip had ‘k gemerkt dat mijn koptelefoon niet zo handig was bij ’t slapen dus heb ‘k mij een paar Momentum in-ears van Sennheiser gekocht. Die zullen dubbel dienst doen als slaapoortjes en muziekspelers. Ze pakken meteen ook minder plek in dan de koptelefoon. Oh, en ik kocht een digitaal cameraatje in de veronderstelling van onderweg zo vaak mogelijk te vloggen. Spannend.

Via Niel van Tjoolaard.be kreeg ‘k de tip om voor China een VPN-router in te stellen. Kwestie dat die mannen daar alles blokkeren. Ondertussen heb ‘k via https://vpn.ht/contact alles gefixt en dat marcheert prima. Mijn gsm en computer zitten nu zogezegd in Amerika. Hoera Netflix-series uit Amerika kijken! Ohja, en Facebooken en Twitteren tijdens mijn tijd in China. De eerste maand is 1 dollar, daarna is ’t 4 dollar per maand.

Een overzicht van al het materiaal dat ‘k meeneem volgt zeker nog in een postje.

Bankstuff

Ik heb voor de reis speciaal een nieuwe rekening geopend. Op die manier kan ‘k makkelijk volgen hoe het met mijn budget staat. Plus Dorien heeft toegang tot die rekening mocht er iets foutlopen. Op die rekening heb ‘k ook een Visa-kaart geregeld. Op die manier heb ‘k een Visa-kaart bij de nieuwe bank (Record Bank voor de volledigheid) en een Mastercard bij mijn oude bank (Belfius). Mocht 1 van beide kaarten gestolen worden heb ‘k tenminste nog de andere. Na mijn tripje in Thailand weet ‘k dat dit nog van pas zou kunnen komen.

Officiële zaken

Euhm, dat heb ‘k eigenlijk niet echt gecheckt. Sorry Vlaamse of Belgische instanties waar ik heel misschien moest laten weten dat ik voor heel lang het land uit ben. Oeps. Hopelijk vinden jullie mij nog steeds leuk als ‘k terugkom.

Waar is alles te volgen?

Alles is te volgen via social media. Zowat elk kanaal zal ‘k wel inzetten. Maar dus vlogs op YouTube die ‘k wel zal delen op andere kanalen. Er is uiteraard deze website en de Facebookpagina. Plus mijn eigen Facebook, Twitter en Snapchat (@nonunsenses). Ik denk wel heel wat te zullen Snapchatten in feite. In de gaten houden die handel!

Door Kenny

27 jaar, West-Vlaamse Gentenaar. Digital Director bij Shortcut. 99,9% online. Chaotisch, avontuurlijk. Kan absoluut geen kaart lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *